Input:

č. 3038/2014 Sb. NSS; Celní řízení: rozhodnutí o zabrání vybraných výrobků

č. 3038/2014 Sb. NSS
Celní řízení: rozhodnutí o zabrání vybraných výrobků
k § 42 odst. 12 zákona č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních
Celní ředitelství nebo celní úřad jsou oprávněny rozhodnout o zabrání vybraných výrobků při splnění podmínek zakotvených v § 42 odst. 12 zákona, č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních, bez ohledu na průběh či výsledek daňového řízení, jehož předmětem je vyměření spotřební daně z vybraných výrobků.
(Podle rozsudku Městského soudu v Praze ze dne 11. 12. 2013, čj. 9 Af 54/2010-44)
Věc: Thanh H. T. proti Generálnímu ředitelství cel o zabrání vybraných výrobků.

Rozhodnutím ze dne 12. 3. 2010 Celní ředitelství Ostrava rozhodlo o zabrání vybraných výrobků zajištěných rozhodnutím ze dne 3. 7. 2007.
Rozhodnutím ze dne 26. 8. 2010 žalovaný zamítl odvolání podané žalobcem proti rozhodnutí správního orgánu I. stupně. V odůvodnění napadeného rozhodnutí žalovaný konstatoval, že žalobce v odvolání namítl, že rozhodnutí správního orgánu I. stupně je vadné, neboť bylo vydáno dříve, než žalobci uplynula lhůta pro podání správní žaloby proti rozhodnutí, kterým bylo daňové řízení ve věci spotřební daně k předmětným zajištěným vybraným výrobkům skončeno. Žalobce poukázal na zvolený postup při vydávání rozhodnutí, apeloval na zásadu hospodárnosti a navrhl, aby rozhodnutí správního orgánu I. stupně bylo změněno tak, že části výroku rozhodnutí dotýkající se osoby žalobce byla nahrazena údaji o zjištěném vlastníkovi či zjištěné osobě daňového subjektu, která bude za zaplacení spotřební daně skutečně odpovědná.
Žalovaný ze spisu zjistil, že dne 2. 7. 2007 provedla mobilní hlídka správního orgánu I. stupně kontrolu nemovitosti ve Starém Bohumíně, kde zjistila skladování lihu ve spotřebitelském balení bez prokázání jeho řádného zdanění. Kontrola byla provedena na základě důvodného podezření, že se v těchto místech nacházejí nezdaněné vybrané výrobky. Mobilní hlídka v kontrolovaných prostorách zahlédla, jak žalobce manipuluje s kartónovými krabicemi, v nichž byl objeven líh ve spotřebitelském balení. Žalobce byl vyzván k předložení některého z dokladů podle § 5 - § 6 zákona o spotřebních daních, ale jako kontrolovaná osoba neprokázal, že se jedná o výrobky zdaněné nebo že nabyl tyto výrobky oprávněně bez daně a vlastnictví k předmětným výrobkům popřel. Správní orgán I. stupně proto v souvislosti s § 42 odst. 2 zákona o spotřebních daních vydal rozhodnutí ze dne 3. 7. 2007 o zajištění vybraných výrobků a dále postupoval tak, jak mu ukládá zákon, a věc postoupil věcně a místně příslušnému správci daně - Celnímu úřadu Karviná k provedení daňového řízení na vyměření dlužné spotřební daně. Celní úřad Karviná provedl daňové řízení a daň byla žalobci pravomocně vyměřena dne 16. 2. 2010.
Pro vydání rozhodnutí o zajištění zboží a jeho následném zabrání je dle žalovaného důležité s naprostou přesností určit, zda kontrolovaná osoba je skutečně kontrolovanou osobou, v tomto případě skladovatelem, neboť jen vůči skladovateli může být takovéto rozhodnutí vydáno. Za situace, kdy nebyl zjištěn skutečný vlastník vybraných výrobků, je podstatné to, že žalobce zboží skladoval, a proto se stal plátcem spotřební daně. Vzhledem k
Nahrávám...
Nahrávám...